امور قراردادها

امور قراردادها به بررسی قراردادهایی همانند طرح های عمرانی، ضرایب پیمان، اسناد و مدارک پیمان و … میپردازیم.

 

امور قراردادها

 

شرح وظایف امور قراردادها

بر اساس پیمان به صورت کلی اهم شرح وظایف امور قراردادها در شش قالب کلی بیان می گردد:

  • نظارت بر تنظیم محتوای دفاتر پیمان ها.
  • مدیریت و راهبری کمیسیون مناقصه.
  • نظارت بر انجام و کنترل برآورد بودجه ی اولیه ی امور قراردادهاو نیز برآورد تغییر مقادیر پیمان در حین اجرای پروژه.
  •  نظارت بر فرآیند مستند سازی و شفاف‌ سازی عقد قرارداد و پاسخ دادن به نهاد های نظارتی.
  • نظارت بر کنترل اسناد مالی پیمان در قالب کسر کار، تعدیل اجرایی/ کالایی و صورت وضعیت های اجرایی/ کالایی تا حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال در سال و اضافه کار.
  • مشارکت و عضویت اثر گذار در کمیته‌ های تخصصی مانند کمیته ی تاخیرات و کار گروه های اجرایی مدیریت یکپارچه IMC و تعالی سازمانی EFQM و کمیسیون فسخ.

این موارد از طریق چند مورد در امور قراردادها و پیمان ها پیگیری و اجرا می‌ شود که در سه مورد آنها را بازگو می کنیم:

– نظارت بر تنظیم اسناد و مدارک مزایده/ مناقصه /استعلام/ پیمان های مهندسی، مشاوره ای، اجرایی، خدماتی و… بر طبق آخرین روش‌ های مدون، ضوابط و دستور العمل‌ های ابلاغ شده از سوی سازمان‌ های مرتبط در وزارت نفت و سایر نهاد های ذیربط.

– نظارت و تسلط بر اجرای مقررات، استاندارد ها و رعایت تمام دستورالعمل های جاری شرکت و کسب اطمینان از منطبق بودن روش‌ های موجود با آیین نامه و مقررات مربوطه به وسیله ی تحقیق، مطالعه، بررسی، شرکت در سمینار های آموزشی و تخصصی و کلاس ها، ایجاد ارتباطات درون و برون سازمانی برای کسب اطلاعات و آگاهی لازم و به روز از طریق دسترسی به شبکه های اینترنتی و مراجع رسمی.

– و مورد آخر در امور قراردادها نظارت و بررسی و کنترل انطباق قسمت های متغیر اسناد پیمان شامل شرح کار، نقشه‌ ها، صورت مقادیر، شرایط خصوصی پیمان، صورت مصالح عمده ی پیمانکار و کارفرما و سایر موارد به دلیل اطمینان از اینکه اسناد و مدارک مناقصه، استعلام و پیمان عاری از ابهام و فاقد تناقض  باشد. تعریف انواع طرح های عمرانی:

در امور قراردادها طرح های عمرانی به مجموعه عملیات و خدمات مشخصی گفته می‌ شود که بر طبق مطالعات توجیهی اقتصادی و فنی یا اجتماعی که توسط دانشگاه انجام می‌ شود با اعتباری معین و در طی مدتی معلوم جهت تحقق بخشیدن به هدف های برنامه ی عمرانی ۵ ساله به شکل سرمایه گذاری ثابت که شامل هزینه های غیر ثابت وابسته در دوره ی اجرا و مطالعه و یا مطالعات اجرا می شود و همه یا بخشی از هزینه‌ های اجرای آن از محل اعتبارات عمرانی تامین خواهد شد  گفته می شود.

طرح های عمرانی به سه نوع مطالعاتی، انتفاعی و غیرانتفاعی تقسیم می شوند.

طرح های مطالعاتی

مقصود طرحی است که بر طبق قرارداد میان دانشگاه و دیگر دستگاه‌ های اجرایی با موسسات مطالعاتی یا علمی متخصص برای ارزیابی موضوع خاصی اجرا می شود. طرح های عمرانی انتفاعی:

منظور از طرح‌ های عمرانی انتفاعی در امور قراردادها طرح‌ هایی است که بعد از شروع به بهره‌ برداری در یک مدت معلومی نه تنها هزینه‌ های جاری و استهلاک سرمایه تأمین می‌ شود بلکه سود مناسبی به تبعیت از سیاست دولت هم عاید می شود.

 طرح‌ های عمرانی غیر انتفاعی

مقصود طرح هایی است که جهت انجام عملیات زیر بنایی و برنامه های رفاه اجتماعی و احداث تاسیسات و ساختمان ها برای سهولت در تمام وظایف دولت به اجرا در می‌ آید و در واقع هدف اصلی آن کسب درآمد نیست .

تعریف و انواع مناقصه در امور قراردادها

سازمان های دولتی در امور قراردادها و به منظور تامین منافع عمومی معاملاتی را انجام می‌ دهند که باید بر اساس تشریفاتی که قانون گذار تعیین کرده است حرکت کنند و به فعالیت بپردازند. لزوم برگزاری مناقصه جهت انجام معاملات یکی از همین تشریفات تعریف شده توسط قانون گذار است.

در تعریف مناقصه باید گفت یک فرآیند کاملا رقابتی است که تعهدات موضوع معامله با اهداف کیفیتی که مد نظر افراد است و نیز تامین کالا به فرد مناسب مناقصه  گری که در بین همه ی افراد شرکت کننده در مناقصه حضور دارد و پایین‌ ترین پیشنهاد قیمت مناسب را می دهد واگذار خواهد شد.

اگر سازمان دولتی قصد داشته باشد تا خدمات و یا کالایی را تامین کند باید از طریق تشکیل مناقصه ی دولتی در امور قراردادها باشد با شخصی که کمترین قیمت را پیشنهاد داده است یک قرارداد منعقد کند و امکان عقد قرارداد صرفاً با شخصی که تمایل دارد وجود نخواهد داشت.

 انواع مناقصه از نظر مراحل دادرسی

  • مناقصه تک مرحله‌ ای.
  • مناقصه دو مرحله ای.

مناقصه ی تک مرحله‌ ای در یک جلسه تشکیل شده و همه ی پاکت های پیشنهادی باز می شود و فرد برنده معرفی خواهد شد. همچنین نیازی به این نیست تا تمام پیشنهاد ها مورد ارزیابی فنی بازرگانی قرار گیرد.  در مناقصه ی دو مرحله ای پیشنهاد ها مورد بررسی فنی بازرگانی قرار می‌ گیرد تا پس از بررسی های لازم پیشنهادات و نظرات لازم به کمیسیون مناقصه اعلام شده و برنده معرفی شود.

 انواع مناقصه از نظر روش دعوت مناقصه گران

  • مناقصه عمومی.
  • مناقصه محدود.

مناقصه ی عمومی در امور قراردادها به مناقصه ای گفته می‌ شود که فراخوانی برای انجام مناقصه اعلام می شود و از طریق آگهی عمومی به اطلاع افراد می رسد . در مناقصه ی محدود بالا ترین مقام مناقصه محدودیت هایی که می گذارد باید توسط اعضا رعایت شود.

 قرارداد پیمانکاری و مهم ترین نکات در تنظیم آن چیست

در امور قرارداد ها ، قرارداد پیمانکاری از مهم‌ ترین عقودی است که کارفرما بر اساس شرایطی مشخص و تعیین بازه ی زمانی معلوم انجام کاری را به شخص حقیقی یا حقوقی به عنوان پیمانکار واگذار خواهد کرد.  در حقیقت این قرارداد به تنظیم روابط با پیمانکار و کارفرما مربوط می‌ شود. در این قرارداد پیمانکار بر اساس مدارک کارفرما مسئول اجرای موضوع قرارداد است و کارفرما هم بر طبق اسناد و مدارک موضوعات قید شده را به پیمانکار ارائه می نماید.

پیش از انجام هر کاری در قرارداد های پیمانکاری موضوع قرارداد باید کاملاً واضح و روشن باشد. همچنین طرفین قرارداد یعنی کارفرما و پیمانکار باید مشخص باشند.  خدماتی که پیمانکار قرار است انجام دهد و انتظاراتی که کارفرما از پیمانکار خود دارد به صورت کامل و جامع باید در قرارداد ذکر شود تا جای هیچ گونه ابهامی باقی نماند.  دقت کنید که شما چه به عنوان پیمانکار و چه به عنوان کارفرما اگر کوچکترین اشتباهی در قرارداد یا اعداد و ارقام داشته باشید می‌ تواند به راحتی برایتان مشکل ساز گردد.

قرارداد های پیمانکاری در امور قرارداد ها شامل:

– قرارداد دکوراسیون داخلی.

– قرارداد تعمیرات ساختمان.

– قرارداد سفت کاری ساختمان.

– قرارداد نازک کاری ساختمان.

– قرارداد شهرداری و ارگان های دولتی.

-قرارداد تهیه و نصب تجهیزات صنعتی.

و مواردی از این دست می شود .